W poszukiwaniu inspiracji na kolejny urlop możecie kierować się różnymi motywami przewodnimi. W jednym z naszych artykułów wspominaliśmy o podróżach szlakiem scenerii filmowych, tym razem chcemy zaprezentować inny pomysł na spędzanie urlopu, który z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a mianowicie jest to enoturystyka (od greckiego oinos tj. wino), czyli turystyka winiarska albo jeszcze prościej – szlakiem wina. Kto powinien zdecydować się na taki wyjazd i jakie atrakcje czekają na was podczas urlopu w miejscach zajmujących się produkcją wina – na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi w naszym wpisie.
Co to jest enoturystyka?
Enoturystyka opiera się na kontakcie z przyrodą, spędzaniu czasu w otoczeniu natury, zatem zalicza się ją do turystyki rekreacyjnej, a zwracając uwagę na lokalizację winnic, można ją przypisać do turystyki wiejskiej. Turyści przybywając do winnic pragną poszerzyć swoją wiedzę na temat wina, uprawy winorośli czy też ogólnie dowiedzieć się czegoś o kulturze winiarskiej, stąd też enoturystyka będzie jedną z form turystyki poznawczej, opierającej się na poznaniu przyrody, kultury i środowiska społecznego.
Proces produkcji wina ma w Europie długą tradycję, tym samym widzimy związek z turystyką kulturową. Odkrywając arkany tworzenia tego wykwintnego trunku poznajemy także kuchnię regionalną, co łączy enoturystykę z turystyką kulinarną. Innymi słowy, podróże szlakiem wina mają w sobie bardzo wiele cech różnych rodzajów turystyki 😉
Jaka jest główna idea wyjazdów w ramach enoturystyki?
Enoturystyka to wyjazd do regionu winiarskiego – w Polsce lub w Europie, ale także na świecie (Chile, Urugwaj, Nowa Zelandia) w trakcie którego możecie zobaczyć miejsca związane z produkcją wina (winnicę przetwórnię, gospodarstwo winiarskie) lub wziąć udział w wydarzeniu, imprezie o profilu winiarskim (degustacje, różnego rodzaju prezentacje win, święta winiarskie, itp.).
Warto wspomnieć, iż zgodnie z opinią niektórych badaczy koniecznym warunkiem właściwej turystyki winiarskiej jest otwartość i chęć uczestników do zdobywania i poszerzania swojej wiedzy związanej z winem, jego produkcją czy zwyczajami, zatem do grona prawdziwych enoturystów nie zalicza się przypadkowych odwiedzających, zachęconych darmową degustacją czy zakupem tańszych produktów (chociaż czy rzeczywiście tańszych, to można tutaj mieć wątpliwość).
W takim przypadku wizyta w piwniczce z winami czy testowanie nowych smaków będzie jedynie urozmaiceniem zwiedzania, a nie zgodnie z oczekiwaniami organizatorów – rozwojem winiarskiej wiedzy i zainteresowań. W sumie czy zostaniecie zaliczeni do enoturystów, czy też nie, to taka forma spędzania czasu wolnego z pewnością może się dla Was okazać bardzo ciekawym doświadczeniem.
My do tej pory bardziej możemy się zaliczać do grupy osób, które przy okazji różnych wyjazdów trafiały do różnych winnic głównie na degustacje i możliwość zakupu lokalnych win (np. w Hiszpanii, Grecji), przy tym dość powierzchownie poznając tajniki winiarstwa.
Jakie są najczęstsze motywy wyjazdów szlakiem wina?
Respondenci badania odpowiadali, zgodnie z przesłaniem takich wyjazdów, iż ich główną motywacją była chęć poznania nowych win, możliwość ich degustacji, a także zakup. Bardzo ważne jest także poznanie różnorodnych tradycji kulinarnych i winiarskich, w tym sposobność skosztowania wina w relacji z lokalną kuchnią. Enoturyści cenią te wyjazdy tematyczne ze względu na unikalną atmosferę miejsc i regionów – w ten sposób można na własne oczy zobaczyć regiony, z których pochodzi nasze ulubione wino, poznać jego drogę, którą przebywa aż trafi do naszego domu oraz dowiedzieć się więcej na temat wina w ogóle. Urlop w ramach enoturystyki to także okazja, aby wypocząć z dala od zgiełku miasta, wśród winnic i natury.
Jak najczęściej wygląda program zwiedzania winnic?
Turyści odwiedzający miejsca zajmujące się produkcją wina mają doskonałą okazję, aby przejść się po winnicy, zobaczyć z bliska jak rośnie winorośl, wejść do piwnic produkcyjnych. W trakcie wizyty często omawiane są zagadnienia związanych z uprawą winorośli i powstawaniem wina, wyjaśnia się także metody rozróżniania poszczególnych gatunków wina czy też omawia się dobór wina do spożywanych posiłków. Oczywiście, obowiązkowym punktem jest także degustacja. W zależności od pory roku enoturyści mogą także brać udział w zbieraniu winogron.
Kiedy warto wybrać się na wycieczkę szlakiem wina?
Idealnym terminem na zorganizowanie wycieczki szlakiem wina jest okres winobrania lub tuż przed nim. Dobrym momentem jest także koniec maja, druga połowa sierpnia i wrzesień, gdyż właśnie wtedy najczęściej odbywają się różne festiwale, święta wina czy dożynki. Jarmarki, wystawy czy degustacje wina połączone z kosztowaniem lokalnych potraw są także doskonałą okazją by poszerzyć swoją wiedzę na temat wybranego regionu.
Przeczytaj również: Podróże kulinarne – odkrywanie smaków świata
Jeżeli chcielibyście samodzielnie zorganizować swój pobyt w winnicy, to koniecznie nie zapomnijcie sporo wcześniej ustalić szczegółów takiego wypoczynku, aby nie okazało się, iż właściciel winnicy będzie w danym czasie zbyt zajęty pracą (tak może być w okresie zbiorów) i nie będzie mógł poświecić wam wystarczającej ilości czasu.
Szczególnie w przypadku zwiedzania polskich winnic warto tak zaplanować swój przyjazd, aby przypadał on na czas najważniejszych festiwali winiarskich, którymi są: Święto Wina w Janowcu (koniec maja), Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (ostatni wakacyjny weekend), Święto Winobrania w Zielonej Górze (druga sobota września) oraz Święto Wina w Środzie Śląskiej (druga sobota września).
Gdzie najlepiej udać się na zwiedzanie winnic?
Enoturyści w poszukiwaniu nowych smaków wina najczęściej udają się z krótką, weekendową wizytą na Węgry, często wybieraną lokalizacją są także południowe Morawy, Słowacja i Austria. Dłuższe wyprawy enoturystyczne obejmują głównie kraje śródziemnomorskie, a jak łatwo możemy się domyślić – numerem jeden będą Włochy (i region słynący z produkcji przepysznego wina Chanti, czyli Toskania).
Enoturystyka jest także kojarzona z Francją i Hiszpanią, jednakże obecnie także Polska może się poszczycić prężnie działającymi winiarniami. Na terenie naszego kraju znajduje się około tysiąca regularnie uprawianych winnic. Największe skupiska są położone w województwach lubuskim, podkarpackim, małopolskim i dolnośląskim.
Podróż szlakiem wina daje nam niepowtarzalną możliwość poznania tego trunku niejako „od kuchni”. Można nie tylko zobaczyć cały proces produkcji, ale także posłuchać ciekawych opowieści związanych z prowadzeniem winnic, bo zazwyczaj są one rodzinnym interesem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Enoturystyka to także odkrywanie przepięknych krajobrazów i uroków okolicy – wszystko to sprawia, iż od tej pory zaczniecie patrzeć na wino z troszkę innej perspektywy.
Kim najczęściej jest enoturysta?
Przeprowadzono badania w kilku krajach i na tej podstawie stworzono modelowego enoturystę. Jesteście ciekawi, jakie cechy będzie on posiadał? Otóż typowy enoturysta ma około 25 lat, jednak jego wiek częściej mieści się w przedziale od 35 do 45 lat (z roku na rok średnia ta obniża się, bowiem coraz młodsze osoby są zainteresowane podróżą winnym szlakiem). Na zwiedzanie winnic najczęściej decydują się pary lub mężczyźni, liczba pań samotnie podróżujących jest wyraźnie mniejsza (choć obecnie to zjawisko także się zmienia, gdyż wśród młodszych enoturystów jest więcej kobiet).
Enoturystami są zazwyczaj osoby piastujące wysokie stanowiska (wysokiej klasy specjaliści, menedżerowie, przedstawiciele wolnych zawodów), mający wyższe wykształcenie oraz osiągający dochody wyższe od przeciętnych. Aby móc nazywać się enoturystą należy w mniejszym lub większym stopniu interesować się winem i posiadać wiedzę na ten temat – np. zdobytą w trakcie wcześniejszych wyjazdów, z książek, kursów czy też z internetu. Największymi enoturystami w Europie są, zgodnie z wynikami badania, Niemcy, Austriacy, Brytyjczycy, Skandynawowie i mieszkańcy Beneluksu.
Enoturyści mają także określone preferencje związane z podróżowaniem, gdyż zamiast jednego, dłuższego urlopu, wolą kilka krótszych wyjazdów w ciągu roku, najlepiej jeszcze, aby wypoczynek odbywał się w kilku miejscach i pozwalał na poznanie lokalnej kuchni, kultury regionu, nie tylko pod kątem wina, lecz również np. sztuki czy zabytków.
Podczas wyjazdów enoturyści nocują w hotelach, pensjonatach i pokojach typu „bed & breakfast” o dobrym standardzie, co pozwala na skorzystanie z różnych ofert lokalnych punktów gastronomicznych.
Turystyka winiarska jest dużą szansą dla małych producentów wina
Według najnowszych statystyk, turystyka winiarska jest obecnie najszybciej rozwijającą się gałęzią światowego przemysłu turystycznego, zatem wiele małych gospodarstw winiarskich i rodzinnych winnic właśnie w niej upatruje swoją szansę na zaistnienie na rynku i zaprezentowanie swojej działalności szerszemu gronu, a dla was oznacza to możliwość spędzenia wolnego czasu w całkiem nowy sposób.
Można tutaj zauważyć analogię do tego co dzieje się w przypadku fascynacji ofertami konkretnych regionów – głównie w zakresie szeroko rozumianej turystyki kulinarnej, gdzie odkrywanie lokalności staje się coraz modniejsze.
Kto wie, może i wy swój najbliższy urlop spędzicie na odkrywaniu uroków winnic oraz lokalnych win?